Champagneglas
Foto: Joel Saget/TT Bild
Sverige

Jakt på bubbel in i det sista

Att skåla in nyår med bubbel är tradition. Men dagen före nyårsafton gapade många hyllor med mousserande drycker tomma på Systembolaget. Tidigt i morse jobbade personalen hårt med att ladda hyllorna innan öppningsdags.

Svenskarnas sug efter bubbel ökar. Sedan slutet av 1980-talet har Systembolagets försäljning av mousserande vin mer än fördubblats. Thomas Samelius, butikschef på Systembolaget på Triangeln i Malmö bekräftar trenden.

– Vi har haft en fantastisk försäljning av mousserande, säger han.

Nyladdade hyllor

I går eftermiddags möttes kunderna dock av tomma champagnehyllor, vilket han beklagar. -Jag tycker det är hemskt tråkigt. Vi har svårt att få hyllmetrarna att räcka till stängningsdags.

Under morgonen har personalen dock jobbat hårt med att fylla upp hyllorna.

– När vi öppnar har vi nyladdade hyllor, säger Samelius och tillägger att butiken arbetar med hur man ska kunna förbättra lokaliteten.

Enligt Systembolagets biträdande presschef Ida Thulin hör nyårsafton till en av årets stressigaste dagar då man som kund kan få räkna med köer, i synnerhet under eftermiddagen.

– Det är så klart att det är bättre om man är ute lite tidigare än senare, men det är också jätteindividuellt och varierar mellan butik.

Om tillgången på bubbel kommer att sina under dagen är svårt att sia om, säger hon.

Vardagslyx för många

– Våra butikschefer gör ett bra jobb, men det är klart att detta är en dag med många kunder. Då gör man sitt bästa för att hantera det på ett bra sätt.

Seden att skåla in det nya året med champagne spreds enligt folklivsforskare från överklassen till de bredare massorna under 1900-talet. I dag anses snobbstämpeln på champagnen vara borttvättad och drycken har blivit vardagslyx för många.

Att avstå från alkohol betyder inte att du behöver fira in nyåret med glaset tomt. Under senare år har Systembolaget satsat hårt på att stärka utbudet av alkoholfria drycker. Ett av fjolårets nyheter var ett mousserande vin framtaget av champagneexperten Richard Juhlin.

– Det är roligt att vi även har bubbel utan alkohol, säger Ida Thulin som även rekommenderar mousserande franskt äppelvin som ett festligt alkoholfritt alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".