Akutmottagningen i Växjö. Foto: Landstinget Kronoberg
Akutmottagningen i Växjö. Foto: Landstinget Kronoberg
Växjö

Alkohol ökar pressen på akutmottagningen över nyårsnatten

"Det finns ovanliga fall som sker när folk är onyktra"
1:25 min

Småtimmarna på nyårsnatten är de timmar på året då risken är som allra störst att utsättas för misshandel. Men på akutmottagningen i Växjö ser man ingen större skillnad mot en vanlig helgnatt – däremot så ser man fler skador relaterade till alkohol.

Det säger sjuksköterskan Mikael Thorén på akutmottagningen i Växjö.

– Det är naturligtvis dom vanliga skador vi har. Men på nyår så finns det givetvis skador som är relaterade till alkohol. Att man ramlar och slår upp sår, och liknande saker, säger Mikael Thorén. 

Mikael Thorén har sett en och en annan skada genom sina år som sjuksköterska där alkoholen har spelat in. 

– Det är förvånansvärt hur vuxna människor tar beslut att dricka saker man inte bör dricka, som man i vanliga fall inte skulle dricka. Det gör att man kommer hit. Jag har varit med om att folk, istället för att ta hål i öronen, tar hål på andra ställen på kroppen. Och får problem, säger Mikael Thorén. 

– Det kan vara vad som helst. Det kan vara tävlingar med att man ska göra saker som man vanligtvis inte gör, och på så sätt skadar sig. Så det finns olika saker som i vanliga fall inte sker, men som sker när folk är onyktra, säger Mikael Thorén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".