Foto: TT
Foto: TT
Småland

Kronobergarna bra på att hålla ihop sina äktenskap

"Om man har goda sammanhang omkring sig så fungerar äktenskapen bättre"
1:45 min

Jönköpingsbor tillsammans med kronobergare är de som skiljer sig allra minst i landet. Det visar statistik från SCB. Marianne Olsson, familjeterapeut och chef för S:t Lukas-stiftelsen i Växjö menar att den som har stöd utanför sitt äktenskap av vänner och släktingar har lättare att för att skapa ett gott äktenskap.

– Man tänker generellt så att om man har goda sammanhang omkring sig så är det lättare att leva goda liv och äktenskapen fungerar bättre. Och jag kan tänka att i Kronobergs län och i Småland överhuvudtaget har man kanske lite närmare till vänner och släktingar, säger Marianne Olsson.

Jönköpingsborna tätt följt av kronobergarna är allra bäst i landet på att hålla ihop äktenskapen. Här är det bara 16 respektive 17 procent av invånarna i åldern 30-59 som har skilt sig. I Östergötland och Kalmar däremot är motsvarande siffra drygt 19 procent, strax under riksgenomsnittet på 21 procent.

Det är storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som ligger i topp i skilsmässostatistiken - där har var fjärde person mellan 30 och 59 skilt sig.

Marianne Olsson tänker att kyrkligheten i Kronoberg och Jönköping fortfarande kan spela roll för den låga skilsmässostatistiken - i och med att de erbjuder det sammanhang som är så viktigt för relationen:

– Och är det något som frikyrkan är bra på så är det det här med sammanhang, att man ingår i ett sammanhang som är gott.

Men förutom sammanhang - vad är det som gör att äktenskap håller? Det handlar om skratt, samtal, samvaro och sex, säger Marianne Olsson:

– Att man skrattar ihop och har trevligt ihop, att man håller samtalet igång och kan dela tankar, och så är det samvaron, att man faktiskt tycker om att göra saker tillsammans och slutligen sex, att paret hittar varandra sexuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".