Gallring i äldre granskog ökar risken för stormfällning. Foto: Tomas Lindberg
Gallring i äldre granskog ökar risken för stormfällning. Foto: Tomas Lindberg
Stormen Gudrun - tio år senare

Glömska förvärrade stormkatastrofen

"Risken fanns inte med"
1:48 min

En viktig förklaring till att stormen Gudrun slog så hårt mot skogsbruket var att skogsbrukarna glömt bort faran med gallringar och storm. Tio år efteråt är skogsforskarnas dom hård; med ett mer stormanpassat skogsbruk hade Gudrun inte slagit så hårt mot skogen. 

Denna vecka är det tio år sedan Gudrun. Följ vår rapportering här.

 – Det handlade till en del om att det var länge sedan det blåste sist och det är lätt att glömma, säger Martin Ahlström skogsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Asa.

Stormen Gudrun fällde på några timmar för tio år sedan natten mellan den 8  och 9 januari 75 miljoner kubikmeter skog. Den mängden virke lagd i en trave tre meter hög och  tre meter bred skulle sträcka sig 1000 mil från Växjö till Kapstaden i Sydafrika.

Det omfattande gallringsskogsbruket med gallringar i äldre granskog gjorde att skogen för tio år sedan var extra känslig för hårda vindar

 – Riskerna för skogen med hård vind fanns inte med i skogsbruket utan man hade en inriktning mot att producera mycket virke och få hygglig kvalité.

 Det var bara en tidsfråga innan stormarna skulle slå så här hårt mot skogen som då 2005?

 – Ja, det kan man säga, säger Martin Ahlström.

Denna vecka är det tio år sedan Gudrun. Följ vår rapportering här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".