Trygghetslarm på armen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Foto: TT
Växjö

Utbildning ska ge säkrare trygghetslarm

"Krävs mer kunskap"
1:25 min

Ansvariga för trygghetslarmen i Växjö kommun har inte fått tillräcklig utbildning, det har varit svårt att rekrytera larmansvariga och utbildning av larmansvariga har inte prioriterats. Detta ska det nu bli ändring på.

Det är några av de punkter som omsorgsförvaltningen nu har för avsikt att ändra på efter ett allvarligt fall där trygghetslarmet inte fungerat.

– Bland annat så kommer vi nu att ha en utbildning för alla larmansvariga  och den kommer att ske under året. Vi går också igenom och kartlägger alla våra rutiner och alla våra larm för att se till att allt är på topp, vi har också rekryterat med omedelbar verkan ytterligare en person som jobbar som larmsamordnare i verksamheten, säger Ann-Christin Norlander som är omsorgschef:

Det var efter en allvarlig händelse som P4 Kronoberg tidigare rapporterat om där en 88-åring med trygghetslarm ramlat och inte kunnat ta sig upp själv som trygghetslarmet inte fungerade och 88-åringen fick hasa sig runt i lägenheten. Så småningom fick omsorgstagaren hjälp att ta sig upp och var då kall, törstig och hungrig.

Det visade sig bland annat att en gällande rutin om att trygghetslarmen ska testas en gång i månaden inte följts överallt.

– Det är viktigt att sådana här händelser blir kända så att alla förstår vikten av att man följer en sådan här rutin som att kontrollera larmknapparna, säger Ann-Christin Norlander, omsorgschef i Växjö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".