Polisen är på plats för att ta upp anmälningar. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Polisen var på plats för att ta upp anmälningar. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Facket: "Vi kunde inte se några oklarheter"

"Vi kollade upp företaget på de sätt man kunde göra"
1:28 min

Idag stod 130 personer utanför en lagerlokal i Växjö för att börja sin första arbetsdag. Men företagaren som anställt dem var som bortblåst och med honom även deras jobb. Företaget hade tecknat kollektivavtal med bland andra Transportarbetarförbundet.

– Jag kunde inte se några oklarheter, säger Andreas Kindesjö som var den från facket som skötte kontakten med företaget.

När man upprättar ett kollektivavtal med ett företag, är det inte viktigt för er att kolla upp företaget man tecknar avtalet med?

– Jo vi kollade upp företaget på de sätt man kunde göra och jag såg inte några oklarheter. Jag kollade upp organisationsnummer och det fanns registrerat.

Andreas Kindesjö berättar att han blev kontaktad av företaget i början av december. De hade sagt att de ville göra allt på rätt sätt och ha med facket från början. Och i mitten av december träffades parterna igen och Andreas Kindesjö berättar att han då överlämnade ett kollektivavtal som företaget skrev under.

Då bestämde man också att Transport skulle närvara på informationsdagen den 5 januari för att gå igenom lokaler och informera eventuella blivande medlemmar.

Att företaget hade tecknat kollektivavtal gjorde dem mer trovärdiga, säger Emil Söderstjärna som var en av 130 personer som idag fick veta att jobbet han fått bara var en bluff:

– Han har ju skrivit ett fackligt avtal och har lyckats på sätt att verkligen blåsa oss.

P4 Kronoberg har försökt nå företaget som har utlovat personerna arbete utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".