Christina Gutierrez Malmbom. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Christina Gutierrez Malmbom. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Läkarna missförstod - vården fördröjdes flera månader

"Det är så skrämmande att du är så maktlös om du blir feltolkad"
1:37 min

Christina Gutierrez Malmbom föll och skadade axeln svårt i somras. Men trots flera besök på vårdcentralen var det först strax för jul som hon fick rätt hjälp. Hon har nu anmält händelsen till patientnämnden i Region Kronoberg och till patientskadenämnden.

Har du varit med om något liknande? Mejla nyheter.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår tipstelefon 0470 - 10 700.

– Jag sökte flera gånger och jag märkte att de jag pratade med överhuvudtaget inte förstod vad jag sa, och jag förstod inte alltid vad de sa heller.

Christina Gutierrez Malmbom har den ena armen fixerad framför kroppen i vad som kallas ett armlås. Hon skadade axeln i somras när hon snubblade och föll illa. Ingen anledningen att till röntgen tyckte läkaren på vårdcentralen, och det tyckte inte nästa läkare heller. Och missförstånden radades upp, det ena efter det andra.

– Och jag fick flera gånger upprepa saker och de blev ändå feltolkade. Till slut sa jag till en läkare: "men du förstår ju inte vad jag säger, detta var en olycka, ett trauma", jag använde just det ordet för jag tänkte att han kanske förstår det bättre. Och det missuppfattade han så det blev till en bilolycka så småningom.

En del av läkarna, men inte alla, hade problem med språket, andra missförstod ändå. Men slutligen skickades, inte en utan två remisser till röntgen - i den ena hade sommarens snubbelolycka förvanskats till en bilolycka i december. Röntgen visade att en muskel var avsliten, en annan nära på avsliten. Det blev remiss till ortoped och omedelbar operation, fem månader efter olyckan.

– Det är så skrämmande att du är så maktlös om du blir feltolkad eller om man inte lyssnar på dig. Jag är ändå en person som i vanliga fall kan prata för min sak. Det kan inte alla och det kan du framför allt inte om du är väldigt sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".