Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Tio snickare blåsta på lönen av misstänkt blufföretag

"Vi har blivit lurade, helt enkelt"
1:40 min

De 130 personer som tros ha lurats av företaget Jusab när det gäller jobb på ett lager i Räppe i Växjö, är inte ensamma. Olav Sjöqvist och cirka tio andra började jobba som snickare för samma företag redan i början av november - men de fick ingen lön. 

Är du också drabbad eller vet mer? Hör av dig till vår reporter Lars-Peter Hielle. Mejla lars-peter.hielle@sverigesradio.se eller ring 0470-10 700.

Olav Sjöqvist som drabbats hårt ekonomiskt av företaget känner sig grundlurad.

– Vi har blivit lurade helt enkelt och det är inte bara vi utan många, säger Olav Sjöqvist. 

I början av november fick han, hans son och flera andra fast anställning av Jusab för snickeriarbeten, de fick börja med att göra i ordning Jusabs eget kontor, berättar han, men fick veta att de skulle ha jobb länge, berättar han.

– Vi skulle bygga kontor uppe på Alwex, jag är lite osäker på vilken firma som skulle ha dessa kontor, men jag vet att de pratade om Net On Net, säger han.  

På anställningskontraktet står det att han är anställd tillsvidare som snickare/byggnadsarbetare för diverse renoveringsuppdrag med en lön på 25 500. Och att det fanns ett kollektivavtal med fackförbundet Byggnads.  

Men i slutet av november började Olav Sjöqvist förstå att det inte stod rätt till, säger han. Han och de andra snickarna fick ingen lön för jobbet de gjort, Och mannen som anställt dem, en 43-åring från Växjö skyllde på allt möjligt, berättar han.

– De var olika svar, men ofta var det ett möte, sedan skulle pengarna komma och så var det hela tiden när man frågade.

Ekonomisk har Olav Sjöqvist drabbats hårt av det här, och i går valde han att polisanmäla.

– Det känns för jäkligt, kan jag säga och det är svårt att släppa det också.

Även ett stort antal av de cirka 130 personer som lovades jobb i Alwex lokaler och som stod utanför stängda grindar i Räppe måndags, har polisanmält jobbbluffen.

P4 Kronoberg har sökt 43-åringen utan att lyckas.

  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".