Agne Karlsson röjer väg för en av Sydkrafts 20 kilovolts ledningar utanför Broby i Skåne efter stormen Gudrun. Sydkraft hade över 200 000 abonnenter som saknade ström efter stormen Gudrun.
Agne Karlsson röjer väg för en av Sydkrafts 20 kilovolts ledningar utanför Broby i Skåne efter stormen Gudrun. Sydkraft hade över 200 000 abonnenter som saknade ström efter stormen Gudrun. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Stormen Gudrun - tio år senare

Efter stormen Gudrun - elbolag lovar färre strömavbrott

Eon: Oöverträffad satsning på kablar
2:08 min

Elkablarna som grävts ner sedan stormen Gudrun räcker till Sydney tur och retur. Det säger elbolagen som menar att de gjort historiska satsningar sedan den katastrofala stormen för tio år sedan.

Denna vecka är det tio år sedan Gudrun. Följ vår rapportering här.

Risken för att drabbas av strömavbrott i södra Sverige har minskat drastiskt efter stormen Gudrun. Eon, som efter stormen fick kraftig kritik bland många strömlösa, har sedan stormen satsat över 17 miljarder kronor på att göra ledningarna säkrare.

– Jag kan nog inte peka på att det inom energibranschen och elnätsinvesteringar gjorts några motsvarande satsningar som de vi gjort efter Gudrun, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon.

Tio år har nu gått sedan den där natten som förändrade landskapet i södra Sverige och gjorde över 700 000 personer strömlösa. En av de som drabbades var Elsa Fransson som intervjuades i sitt hem dagarna efter stormen.

– Det går an i köket, det är det varmaste stället vi har, i övrigt är det utkylt i hela huset, berättade Elsa Fransson i Väckelsång, utanför Växjö.

Tidigt stod det klart att detta inte var en vanlig storm.

– Det här är det värsta jag varit med om. Jag har jobbat med det här i 35 år och var med om stormen 1969, men detta är mycket värre, berättade Conny Svensson, då regionchef på Sydkraft som numera är Eon.

Många var utan ström mycket länge och ilskan växte mot kraftbolaget Eon.

– Det var en oerhört plågsam upplevelse att möta människor som varit utan ström i flera veckor, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon.

Efter Gudrun har mycket hänt. Strömavbrott längre än 12 timmar ger drabbade rätt till ekonomisk ersättning. Dessutom har enorma belopp, 17 miljarder kronor, plöjts ner för att säkra strömförsörjningen.

Den sammanlagda längden av all kabel som grävts ner eller på annat sätt säkrats mot stormar motsvarar sträckan Stockholm - Sydney tur och retur. Eon lovar idag att knappt en tredjedel så många hushåll som drabbades 2005 skulle bli utan ström om en ny storm motsvarande Gudrun drar in över Sydsverige.

– Det är troligtvis omöjligt att ha en konsekvens där ingen drabbas, det kommer vi aldrig att kunna nå, säger Torbjörn Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".