Per Pettersson, chef för Räddningstjänsten Östra Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Per Pettersson, chef för Räddningstjänsten Östra Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Lyssnartips

Räddningstjänsten får lämna motorsågarna hemma

"Inte så mycket att göra åt för regelverket är ju som det är"
1:38 min

Räddningstjänsten Östra Kronoberg har fått plocka bort alla motorsågar ur sina brandbilar. Anledningen är att kraven för de som arbetar yrkesmässigt med motorsåg skräptes vid nyår och att räddningspersonalen inte hunnit utbildas.

Den här nyheten kom till tack vare ett lyssnartips. Tipsa, du också! Ring 0470-10 700 eller gå med i vårt publiknätverk!

– Vi har från årsskiftet plockat bort motorsågarna från våra utryckningsfordon och ersatt dem med bågsågar. En bensindriven motorkap, handredskap och yxor finns ju kvar, säger Per Pettersson som är chef för Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Tidigare fanns det motorsåg i alla de 16 räddningsfordonen som finns inom Räddningstjänsten Östra Kronoberg, men vid årsskiftet plockades alltså motorsågarna bort eftersom räddningspersonalen inte hade hunnit få den utbildning som krävs för att få hantera motorsåg.

Enligt Per Pettersson är det likadant inom räddningstjänsten i hela Kronoberg.

Men vad kan det här få för konsekvenser, om det sitter en människa fast i en bil under ett träd - vad gör ni då?

– Vi får ju använda de verktyg vi har och eventuellt kalla på hjälp från sådana som finns i närheten. Omhändertagandet av den drabbade kan ju bli fördröjt.

Anledningen till att man inte hunnit utbilda personalen till nyår då de skärpta kraven för motorsågar började gälla är enligt Per Pettersson att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som skulle ta fram utbildningen inte blev färdig förrän i höstas.

Det innebär att det nu tar flera månader - kanske upp till ett år - innan motorsågarna kan läggas tillbaka i brandbilarna igen.

– Det är ju en försämring, men inte så mycket att göra åt för regelverket är ju som det är. Vi får avvakta och återställa grejerna tills vi hunnit utbilda vår personal.

Men om du tänker att det kommer en ny Gudrun och ni har inga motorsågar i bilarna, hur skulle ni klara det?

– Sämre, för det tar ju längre tid att såga av ett träd med handverktyg än med motorsåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".