Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Blufföretaget Jusab registrerades aldrig

Hör Anders Borgs, ekonomichef på Svenska standardbolag i Falun
1:41 min

Blufföretaget Jusab som lurat ett hundratal personer på sina arbeten i Växjö har aldrig funnits med det organisationsnummer man uppgett. Bolaget med det numret har hela tiden ägts av Svenska standardbolag i Falun.

– Det här bolaget som heter Aktiebolaget Grundstenen har ända fram till i december i år hetat så och har inte hetat något annat och har inte haft någon annan ägare än Svenska standardbolag och har inte heller haft någon annan företrädare än två personer här på Svenska standardbolag, säger Anders Borgs, ekonomichef på Svenska standardbolag i Falun.

Men ändå har man använt det här organisationsnumret till Jusab?

– Ja, uppenbarligen, det har vi hört genom personer som kontaktat oss.

I somras försökte en person med samma namn som den vd till det blufföretag som kallas Jusab köpa bolaget som idag heter Aktiebolaget Grundslutet Kruståtel AB och meningen var att bolaget skulle byta namn till Jusab.

Men köpet genomfördes aldrig och bolagets namn ändrades inte heller.

Det bolag som skulle slagit upp dörrarna för ett storlager i Växjö åt NetOnNet i måndags i logistikföretagets Alwex lokaler i Räppe i Växjö och där 130 personer fått jobb finns alltså inte med det organisationsnummer som man har uppgett.

– Det är väl olagligt att uppge sig vara företrädare för något man inte är men sett ur vår synvinkel så är det ju bolaget som sådant som vi bryr oss om och det är under likvidation och kommer att försvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".