Jens Magnusson, klubbchef i Östers IF. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Jens Magnusson, klubbchef i Östers IF, vid ett tidigare tillfälle. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Östers IF

Två miljoner extra till Öster

Klubbchef Jens Magnusson: "De här miljonerna var nödvändiga"
3:22 min

Krisdrabbade Östers IF får två miljoner i extra bidrag för Myresjöhus arena. Det beslutade kommunstyrelsen i Växjö idag. Beslutet om de extra miljonerna för 2014 är förenade med villkor från kommunen sida.

– I  den akuta situation som Öster hamnat i hade kanske arenan hamnat i kommunens knä annars, säger kommunalrådet Per Schöldberg (C).

I början av december gick Östers IF till kommunen och begärde mer skattepengar - två miljoner mer i bidrag för 2014 och två miljoner för 2015.

Enligt en utredning som gjorts på kommunens ekonomikontor är det så pass krisigt redan nu vad gäller ekonomin att arenabolaget hamnar på obestånd om man inte fått de extra miljonerna för 2014.

Öster har bedömt det ökade bidragsbehovet till två miljoner per år från år 2014 och så länge föreningen spelar i division 1, och en miljon per år vid spel i Superettan. Det är bara i Allsvenskan som föreningen klarar sig med de bidrag man får i dag, 8,5 miljoner.   

Och nu stöttar alltså kommunen upp med mer skattepengar till Östers fastighetsbolag Fotbollsfastigheter AB - förenat med motkrav:

  • Växjö DFF ska beredas möjlighet att använda Myresjöhus Arena och Öster ska presentera ett avtal med Växjö DFF inom det närmaste kvartalet.

  • Östers IF ska redovisa hur de avser att återställa den ekonomiska balansen i föreningen, inom det första kvartalet i år.

Öster ska även ta fram en tydlig verksamhetsplan, och för år 2015 ska månadsbokslut lämnas in till kommunen.
 
Om det blir mer i bidrag även för 2015 beslutas vid ett senare tillfälle och beror på hur Öster uppfyller kraven som politikerna ställer.

– Vi kräver en motprestation, som någon ledamot i kommunstyrelsen sa, det går inte bara att kvittera ut pengar på det sättet, men Öster är i en väldigt allvarlig situation och den fastighet man har ansvar för, och man har hamnat illa till när det gäller konkursen till restaurangen och så vidare som måste hanteras, säger Per Schöldberg.

– Man har också en uppgift att dra in från sina sponsorer och privata investerare och det vet vi att de jobbar frenetiskt med, säger Per Schöldberg.

Det har varit diskussion om huruvida gräsplanen ska bytas ut till konstgräs, men den frågan läggs nu helt över på Öster.

– Vi tycker att det behövs mycket mer aktivitet uppe på Myresjöhus Arena, fler matcher, flera olika aktiviteter och om då svaret är konstgräsplan så är det det som gäller, det är Östers IF och fastighetsbolaget som äger fastigheten, säger Per Schöldberg.

– Vi är glada och tacksamma att kommunstyrelsen lyssnat på vår ansökan och beviljat delar av den. De här två miljonerna var nödvändiga för oss för att få en ekonomi i balans i vårt arenabolag och komma i från en obeståndssituation, säger Jens Magnusson, klubbchef i Östers IF. 

– Men med de pengarna har vi möjlighet att fortsätta vårt arbete med att få hela koncernen i balans.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".