En irländsk och en svensk soldat under en Nordic battlegroup-övning
En irländsk och en svensk soldat under en Nordic battlegroup-övning 2010. Foto: Irish defence/Flickr
Sverige/EU

2 000 svenska soldater i beredskap

"Ska kunna sättas in på tio dagar"
2:08 min

Just nu är 2 000 svenska soldater i beredskap att försvara EU. Sedan första januari har Sverige tagit över ledningen för EU:s snabbinsatsstyrka Nordic battlegroup.

– Jag tror att det enklaste sättet att beskriva NBG är att man tänker att det är en brandkår. Om det flammar upp någonting någonstans så är det något som politikerna kan besluta om att sätta in eller inte sätta in. Har man inte den här brandkåren har man inte något att sätta in, säger Torbjörn Larsson, chef för Nordic battlegroup.

Sedan årsskiftet har Sverige för tredje gången huvudansvaret för EU:s stridsgrupp Nordic battlegroup. Styrkans uppgift är att snabbt kunna rycka ut till olika konfliktområden, efter det att EU tagit beslut om en insats ska sättas in.

– En sak som är tydlig är att att om det blir naturkatastrof någonstans så kan man sätta in den här styrkan. Man kan tänka sig i områden där det är pågående EU-operationer och säkerhetsläget blir förändrat i negativ rikting så kan man utnyttja en sådan här styrka.

Omkring 2 500 soldater från sju länder ingår i styrkan, av dem är runt 2 000 svenskar. Nu har stridsgruppen en höjd beredskap från och med de första januari och ett halvår framåt. Förutom all personal finns även stridsflyg, helikoptrar och andra fordon i ständig beredskap. Inom fyra dagar ska soldaterna kunna inställa sig på sina förband.

– Styrkan ska kunna sättas in tio dagar efter att EU har beslutat det. För personalen innebär det att alla är vaccinerade, man har packat sin utrustning, man själv och ens familj är medvetna om att personen i fråga kan åka iväg upp till ett halvår.

EU:s insatsstyrkor har funnits sedan 2007. Hittills har inte någon av NBG:s styrkor satts in. Sverige har lett styrkan vid två tidigare tillfällen och inför den här gången har försvarsmakten tagit en del lärdomar från tidigare år. Den största skillnaden är att huvuddelen av de som ingår i årets svenska trupp är redan tidigare försvarsmaktsanställda soldater och officerare.

– Tidigare hade vi värnpliktiga som vi anställde för att stå i beredskap. Det påverkar på så sätt att vi snabbare har kunnat sätta upp en sådan här styrka. Soldaterna har funnits på förbanden. Kostnaden är lägre eftersom organisationen inte har behövt anställa särskild personal till det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".