Såhär ser årets majblomma ut.
Låt dig inte luras - såhär ser årets majblomma ut. Foto: Scanpix
Växjö

En av landets äldsta majblommeföreningar läggs ner

"Det är svårt att få folk att engagera sig"
5:12 min

En av landets äldsta Majblomme-föreningar, den i Växjö tätort, läggs ner.
– Föreningen har ingen fungerande styrelse och det är svårt att få folk att engagera sig ideellt, säger Lisbeth Ewing från föreningen.

Föreningen i Växjö saknar både ordförande och kassör och enligt Lisbeth Ewing finns det inget annat alternativ än att avveckla verksamheten. Det innebär att skolbarn i Växjö står utan försäljningskanal när det gäller försäljningen av majblommor. Det alternativ som finns kvar är att enskilt beställa blommor via hemsidan.

Den lokala föreningen i Växjö tätort är en av landets äldsta med över 100 år av engagemang för barn med behov av extra stöd. Normalt säljer eleverna i Växjö för en halv miljon varje år. Pengar som gått till barn i behov av extra ekonomiskt stöd för att köpa till exempel glasögon, kläder, skolresor eller träningsaktiviteter.

Fakta: Majblomman har sålts sedan 1907 och detta för att hjälpa barn i behov av extra stöd. Förra året sålde skolbarn i Sverige majblommor för totalt 60 miljoner kronor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".