Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Blufföretaget Jusab

Misstänkta för bluffhärva förhörda av polisen

Polisens Robert Loeffel: "Vi har inte hittat några stora summor som skulle kunna ligga bakom motivet"
4:02 min

Den 43-årige man och 31-åriga kvinna som genom företaget Jusab misstänks ha lurat ett stort antal personer i Växjö att de hade fått jobb har nu delgivits misstanke om brott. De båda misstänks för 58 fall av oredligt förfarande, och mannen misstänks också för sju fall av bedrägerier.

Mannen misstänks också för sju fall av bedrägerier i det påhittade bolagets namn. Han är också misstänkt för ett tiotal andra bedrägerier som begåtts tidigare under 2013-2014.

Den 43-årige mannen erkänner de olika brotten vid förhör. Kvinnan nekar till brott och uppger att hon också lurats av den misstänkte mannen.

Polisen har genomfört husrannsakan i den misstänkte 43-åringens lokaler på ett industriområde i Växjö då handlingar och elektronik togs i beslag.

Efter förhör har de båda frigivits eftersom de på inte anses kunna försvåra polisutredningen och det finns inte skäl till häktning.

Vad har han lämnat för förklaring till motivet bakom detta?

– Han har uppgett för vår utredare att han hört ett rykte om att något slags elektronikföretag skulle etablera sig i Växjö med en stor lagerverksamhet och då var affärsidén att ha ett mindre bemanningsföretag på fyra fem personer och sedan när han börjat jobba för detta var det otroligt många som ville ha anställning och det har sedan gått över styr, han har inte haft kontroll.

Hur trovärdiga är de uppgifterna?

– Det får den rättsliga processen utvisa, jag kan inte ta ställning till det. 

Har ni fått klarhet i vad det skulle finnas för vinning bakom det hela?

– Nej, vi har inte hittat några stora belopp som många har trott eller spekulerat skulle kunna ligga bakom men det har vi inte fått belägg för, vi har sju fall av anmälningar av bedrägerier, till exempel att man hämtat ut maskiner eller smitit från hotellnotor, det ligger på den nivån och är inga större summor.

Hör intervjun i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".