Flera träd har blåst ner, här är ett i Ljungbytrakten. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Flera träd har blåst ner, här är ett i Ljungbytrakten. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Stormen Egon

Skogsstyrelsen efter Egon: "Ett rätt gediget arbete väntar med att röja"

"Skogsbruket har numera rätt bra rutiner för att ta hand om stormfälld skog"
4:40 min

Fortfarande finns ingen klar bild över hur mycket skog som blåst omkull efter helgens stormande. Men enligt några enstaka rapporter har ändå en hel del träd fallit, säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen i Kronobergs län.

– Det är ett rätt gediget arbete som väntar med att röja upp det här. Skogsstyrelsen kommer tillsammans med skogsbruket att göra en inventering de närmaste dagarna för att få en bild över läget. Den här inventeringen får sedan ligga till grund för skogsbrukets ändrade prioriteringar av avverkning. 

Om man jämför med stormen Gudrun och Per, kan man få någon uppfattning hur stort eller litet det här är?

– Det här är någonting betydligt mildare men ändå väldigt kraftfullt så vi har mycket att göra efter den här stormen. Men jag tror att skogsbruket, som numera har rätt bra rutiner för att ta hand om stormfälld skog, kommer att hinna med och rensa upp det här fram till vårkanten innan insekterna sätter i gång, säger Hasse Bengtsson, Skogsstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".