Nedblåst tak.
1 av 2
Ett nedblåst förrådstak på Arabygatan i Växjö. Foto: Ulf Myrestam/Sveriges Radio
försäkring
2 av 2
Björn Jarlvik, chef för egendomsskador på Länsförsäkring Kronoberg. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Stormen Egon

Försäkringsbolag nedringt efter stormen

"Telefonerna går heta just nu"
4:52 min

Det är den första arbetsdagen efter stormen Egon och på Länsförsäkring Kronoberg har extrapersonal satts in för att ta emot alla samtal om inrapporterade skador.

– Det är jättemycket samtal, så telefonerna går heta just nu, säger Björn Jarlvik, chef för egendomsskador på Länsförsäkring Kronoberg.

De flesta samtalen handlar om byggnadsskador.

– De allra enklaste är ju de här vindskiveplåtarna på husgavlarna som går sönder. De är ju också rätt så lätta och blir vindfång när det blåser ordentligt.

Storm är ett av momenten som ingår i alla försäkringars grundskydd, säger Björn Jarlvik.

– Så om man drabbas av en stormskada på en byggnad och har en försäkring för den så täcker den skadan.

Nästan alla har försäkring som täcker stormskador för byggnader, men för till exempel stormskador på staket, flaggstänger eller för träd som faller ned på ens tomt så gäller i regel inte grundskyddet i en försäkring utan det krävs oftast en tilläggsförsäkring.

Skulle ej inplockade trädgårdsmöbler blåsa iväg och skada ett en annans hus gäller  försäkringen för det stormskadade huset, men en sådan händelse kan också få andra följder:

– Då är det så att grannen ju inte bör ha lösa föremål stående på tomten om det varnats för storm utan de ska ha plockats undan. Det kan faktiskt vara så att det är en skada som täcks av ansvarsförsäkringen som grannen har, säger Björn Jarlvik.

Strömavbrotten kan ha orsakat att mat i kylskåp och frysar förstörts och det finns det också möjlighet att få ersättning för.

Det är ännu för tidigt att säga något om skador på de kronobergska skogarna. Någon uppskattning av vad kostnaderna blir för försäkringsbolaget blir är ännu svår att göra.

– För stormen Simone var kostnaden för oss mellan 20 och 30 miljoner kronor och jag tror att det för den här stormen blir något mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".