Stetostop. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: TT
Kronoberg

Färre läkare rekryteras från utlandet

"Medföljande ska ha arbete och utbildning"
1:21 min

Inom sjukvården i Kronoberg har man de senaste åren haft en konstant brist på cirka 30 läkare. Trots det har man valt att minska antalet läkare som rekryteras från utlandet. Orsaken är helt enkelt att man inte hinner ta hand om dem på ett bra sätt.

– Vi har vakanta läkartjänster vilket innebar att handledningskapaciteten är begränsad och det är en flaskhals, säger Carl Krekola som är HR-strateg på Region Kronoberg.

Sedan tre till fyra år tillbaka har man i Kronoberg haft ett konstant underskott på cirka 30 läkare.  Men lösningen att rekrytera från utlandet har visat sig vara allt för tids- och arbetskrävande. Dels ska det finns personal som kan erbjuda handledning på arbetsplatsen, dels ska den medföljande familjen också tas om hand.

– Medföljande ska ha arbete och utbildning och barnen ska ha skola och förskola, och får vi inte hela familjen att fungera riskerar vi att tappa hela rekryteringen.

Så istället för att rekrytera mellan tio och 15 läkare från utlandet som man gjorde för cirka tio år sedan så rekryteras nu bara cirka fem läkare om året.

– Det är ofta ganska akuta insatser, det är när vi har tömt alla andra möjligheter som vi ser över den möjligheten.

När man rekryterar blir det ofta inom ett område där bristen är som störst, nämligen läkare till vårdcentraler:

– Om du vänder dig till en vårdcentral är chansen att du träffar en utländsk läkare betydligt större, säger Carl Krekola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".