Veronica Hammarström, Henrik Nilsson och dottern Stella. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Veronica Hammarström, Henrik Nilsson och dottern Stella. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Älmeboda socken

Babybonus gav babyboom

P4 Morgon besöker familjen Nilsson-Hammarström
6:06 min

Det lönar sig att föda barn. I alla fall om man bor i Älmeboda socken i Tingsryds kommun. Där har lokala företag och föreningar lockat med en babybonus till varje nyfödd. Och det har gett resultat - 12 nyfödda i socknen förra året och så många har inte fötts på ett år sedan millennieskiftet.

En av de premierade nyfödda är Stella, som är 8 månader. Hennes pappa Henrik Nilsson är uppvuxen i Älmeboda och är engagerad i byn. Och han är glad över att det blir fler invånare. Däremot är han inte säker på att tillväxten enbart beror på bonusen.

– Kanske inte direkt men i det stora hela har det givetvis en stor effekt i och med att lokala företag och föreningar går ihop och stöttar. Hela byn har ju gått ihop och det är ju det som är så fantastiskt. Det blir en positiv grej att det blir många nya barn, säger Henrik Nilsson.

Bonusen till nyfödda i Älmeboda socken delas ut sedan millennieskiftet och består av en värdecheck som kan utnyttjas hos lokala näringsidkare samt ett särskilt barnbidrag från den lokala banken.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".