baby feet
1 av 2
Foto: Kenny Louie/Creative Commons/Wikimedia
rsvirus
2 av 2
Johan Jonsson, barnläkare på Växjö lasarett. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Risk för många fall av RS-virus

"Bara att vänta ut infektionen"
1:35 min

Det finns risk att fler små barn än vanligt i länet kommer att drabbas av det så kallade RS-viruset den här vintern.

– På ett litet barn ser man det i första hand på att det får allt svårare att äta och få i sig mat och det är ofta det som de första hand behöver få hjälp med. Sedan kan man också märka ett ökat besvär med andningen, att de får jobba mer för att andas.

Vad blir behandlingen då?

– I första hand blir det att se till att de får i sig mat och det kan för det lilla barnet innebära att vi ger mat i sond. Det kan också innebära att man ger lite extra syrgas och i enstaka fall kan man behöva hjälpa till med andningen ytterligare.

Finns det alltså inte någon direkt medicinsk behandling?

– Nej, egentligen inte. En del barn blir lite mer täta i sina luftrör, som vid astma, då kan man prova med inhalationsbehandling men för de flesta är det bara att vänta ut infektionen.

Hittills i vinter så är det färre än tio säkerställda fall här i länet, men enligt Folkhälsomyndigheten väntas årets vinter nå upp till nivåerna för två år sedan då det handlade  om fler än 4500 sjukdomsfall totalt i landet .

Men för de allra flesta ses ändå inte RS-viruset som så allvarligt:

– Det är ett ganska snällt virus. Man vet ju att nästan alla tvååringar haft RS-virus och de flesta får det som en vanlig förkylning. Det är ett väldigt litet fåtal som får sådana besvär av det att de behöver sjukhusvård.

För att undvika att ens barn drabbas av RS-viruset gäller det att det inte vistas i stora folksamlingar.

– Man kanske inte ska ta med sig ett litet barn till Maxi för att handla när det är en massa andra människor där, säger Johan Jonsson, överläkare på barnkliniken på Växjö lasarett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".