Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Michael Ljunggren, renhållningschef i Växjö kommun. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Michael Ljunggren, renhållningschef i Växjö kommun. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Skärpt övervakning ska skrämma tjuvar

"På flera ställen har vi sett att de grävt sig under staketet"
1:43 min

Flera gånger i veckan är det någon som bryter sig in på Norremarks återvinningscentral i Växjö. Och för att få slut stölderna skärper kommunen nu sitt övervaknings- och larmsystem.

– Vi har elektronikskrot här och det är framförallt det som de är ute efter och plockar i. Metaller och sådant säljer de ju förmodligen till skrothandlare till exempel, säger Michael Ljunggren som är renhållningschef i Växjö kommun.

Ett par tre nätter i veckan är det någon som tar sig in på återvinningscentralen Norremark i Växjö. Men exakt hur mycket som stjäls vet man inte eftersom det som lämnas in av allmänheten inte vägs, men personalen ser att det varit folk och rivit i containrarna.

Michael Ljunggren tror att det är både personer som snabbt behöver pengar och organiserade ligor som stjäl. Hela området är inringat av ett elstängsel, men det stoppar inte tjuvarna.

– På flera ställen har vi sett att de grävt sig under staketet, vi har hittat spår efter stegar där de klättrat över och vid något tillfälle har vi sett att man varit här med kranbil och lyft sig själv över staketet.

Nu har Växjö kommun tröttnat på alla inbrott. Larm och övervakning ska skärpas efter den modell som Ljungby haft på sin återvinningscentral Bredemad i några år.

Där finns kameror som direktsänder det som händer till en övervakningscentral och från centralen kan man både larma polis och ropa till den som brutit sig in via högtalare. Och där har stölderna minskat markant.

– Så fort de kommit in på området ska de veta att de är sedda. Det är det vi förstått att man haft stor hjälp av på andra sådana här anläggningar.

Men är det inte bättre att ha öppet här så att tjuvar kan komma och hämta saker, för ju mer ni blir av med ju mindre kostnader har ni ju?

– Det kan man ju tycka, men vi ser ett stort problem med att de är här, dels är det ju olagligt men så finns det ju en skaderisk också, säger Michael Ljunggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".