Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Blufföretaget Jusab

Hundra målsägande i Jusabhärvan

Hör reporter Karin Ernstsson berätta mer
1:31 min

I dag finns cirka 100 målsägande, brottsoffer, i Jusabhärvan. Bluffen där ett stort antal personer lurades att tro att de fått jobb på ett lager i Växjö beräknas ta ett bra tag för polisen att reda ut.

Det har nu gått nästan två veckor sedan bluffen med lagerjobben ute vid transport- och logistikföretag Alwex uppdagades. Både mannen, 44 år, och den 31-åriga kvinnan är misstänkta för brottet "oredligt förfarande".

44-åringen utreds också för bedrägerier. Även där har det kommer det in anmälningar i kölvattnet av härvan från företag som säger sig blivit lurade av mannen. Som smitning från hotellnotor, till exempel.

Den femte januari stod cirka 130 personer utanför de låsta grindarna ute vid laget och väntade på att få börja sina nya jobb, men ingen ansvarig dök upp. En del hade till och med sagt upp sig för att börja på Jusab och även ett 10-tal snickare som jobbat åt mannen och kvinnan sedan i början av november tros ha blivit lurade.

I dagsläget är runt 100 brottsoffer registrerade hos polisen. Det polisen gör nu är att skicka ut brev till alla målsägande för att de bland annat ska få möjlighet att berätta hur mycket pengar de förlorat på jobblurendrejeriet.

För att kunna åtala för just "oredligt förfarande" ska man som brottsoffer ha lidit skada ekonomiskt.
Både kvinnan och mannen som plockades in av polisen i fredags släpptes efter förhör. Kvinnan nekar brott och säger sig också blivit lurad av mannen. 44-åringen har erkänt brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".