Handbollsspelaren Jonas Källman i det svenska landslaget. Foto: Andreas Hillergren/TT
33-årige Jonas Källman är den äldsta utespelaren i den svenska VM-truppen. Foto: Andreas Hillergren/TT
Handboll

Jonas Källman - en veteran i VM-laget

Han är äldst bland utespelarna i den svenska truppen och har en meritlista som övertrumfar de flestas. Ändå är handbolls-VM i Qatar en chans för Växjö HF-fostrade Jonas Källman att bevisa sig själv, på nytt.

Trots att Jonas Källman varit bofast i det svenska landslaget under större delen av 2000-talet har väldigt mycket av skriverierna om långe vänstersexan de senaste åren handlat om hans många nej tack.

Själv trodde han att landslagskarriären skulle ta definitivt slut i och med OS-silvret i London 2012, men ödet ville annorlunda.

Efter att ha tackat nej - igen - till landslaget under delar av 2013 tog han plats i truppen till EM i Danmark för ett år sedan. Men hans prestation där lämnade mycket i övrigt att önska.

– Uppladdningen till det mästerskapet var inte bra. Det var tufft. Jag hade en tuff tid både handbollsmässigt och familjemässigt. Det blev inte bra alls, säger Källman.

Källman fick begränsat med speltid under Europamästerskapet samtidigt som Fredrik Petersen stundom glänste på vänsterkanten, och många började undra om det inte varit bättre om Källmans landslagskarriär faktiskt hade fått ett slut i London.

– Men jag visste ju att jag fortfarande kan spela mycket bättre än så, säger han.

Sommaren innan, 2013, hade Jonas blivit klubblös när Atlético Madrid sommaren 2013 plötsligt lade ner verksamheten på grund av dålig ekonomi. Jonas Källman flyttade tillbaka till Skövde, men i stället för att spela på kanten hamnade han i niometerslinjen och såg stundom ut att knappt platsa i elitserielaget.

– Det blev fel i Skövde. Jag fick det inte att stämma och det var oklart hur de ville använda mig. Det var mycket förvirring.

Ett halvår i Sverige fick räcka. Efter det mediokra EM-slutspelet bröt Källman kontraktet med Skövde och flyttade till Ungern och Szeged, som då även innehöll lika landslagsambivalente Jonas Larholm.

Den ungerska ligan blev en nystart för nu 33-årige Källman, som under hösten spelat runt 50 minuter varje match och satt 28 mål från sin vänsterkant. I landskamperna inför VM har han och Petersen delat hyfsat jämnt på speltiden framåt, och långe Källman (200 cm) har även matchats flitigt i försvarsspelet.

I premiären i VM ställs Sverige mot Island och sätts på hårt prov direkt. Islänningarna är kända för att spela väldigt uppoffrande och aggressivt i försvarsspelet, inte helt olikt Danmark som fullständig klädde av svenskarna i VM-genrepet förra veckan.

– Det gäller att vi är taggade, vi måste vara på det. Det gäller att vi hittar luckorna på ett bättre sätt, säger Källman.

– Vi har ett bra lag men om vi ska gå långt i VM så måste alla spela på topp. Vi måste få i gång alla spelare, och alla måste spela på 100 procent hela tiden. Får vi till det har vi ett spännande lag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".