Fredrik Schirén på Diakonocentrum i Växjö. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Fredrik Schirén på Diakonocentrum i Växjö. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Växjö

Här får EU-migranter en säng att sova i

"En del får gåvor av andra, mat och annat"
8:20 min

De får en säng att sova i och lite kaffe, te och bröd för tio kronor. På Diakonicentrum, där Fredrik Schirén jobbar, får EU-migranter tak över huvudet och lite medmänsklighet.

– Vi har inte obegränsade möjligheter men vi har tio sängar och några extra resesängar. Det är skönt att kunna sträcka ut sig i en säng om man varit ute hela dagen, säger Fredrik Schirén.

Ett 20-tal personer har bott på Diakonientrum på Ekebovägen i Växjö i natt när P4 Kronobergs reporter Carina Bergqvist hälsar på.

Vilka människor är det som kommer hit?

– Gemensamt är att de använder sig av den fria rörligheten inom EU och reser runt i förhoppningen att hitta ett jobb för att sen flytta tillbaka till sitt land. De flesta är här bara temporärt. En del tigger på gatorna, en del söker aktivt jobb och försöker på olika sätt få en slant med sig hem, säger Fredrik Schirén, projektledare för Diakonicentrum.

Det är Diakonicentrum i samarbete med Röda korset och Erikshjälpen som står bakom satsningen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".