Foto: TT
Foto: TT
Kronoberg

Hon fick vara med vid unik resa till Genève

"Man vill ha svar på frågor"
1:30 min

Under den här veckan har Sveriges politik som berör barn, granskats av FN:s barnrättskommitté i Genève. Och under några dagar där har Ellinor Rydman som är distriktsordförande för Rädda Barnen i Kronoberg fått vara med och bevaka de här utfrågningarna.

Granskningen görs var femte år och 36 personer från hela Sverige, från Kiruna till Ystad var inbjudna att vara med vid barnrättskommitténs granskning.

--Att vi var så här många är lite unikt då vi bara varit ett fåtal vid de här granskningarna innan, säger Ellinor Rydman.

Den fjärde februari kommer nya riktlinjer om barnpolitiken.

– Det var fantastiskt roligt att få vara med och följa och förstå hur hela Sveriges barnpolitik påverkas av de här nya riktlinjerna.

Förhöret i Genéve kommer efter en lång process på över 1,5 år med rapporter som kommit in från regeringen men också från små och stora frivilligorganisationer. 

– Det som man sen vill veta är de svar man inte har, det jobbar frivilligorganisationerna med med kraft med och det är det som de rekommendationerna kommer att ta sin utgångspunkt i när de kommer den 4 februari, säger Ellinor Rydman.

En av de stora frågorna är de kommunala och regionala skillnaderna när det gäller barnfattigdom, när det gäller mottagande av asylsökande och när det kommer ensamkommande barn. 

– Det ser mycket olika ut när det gäller det här. Det handlar också om diskriminering av små och stora grupper, diskriminering av funktionshidrade och barn med föräldrar i fängelse.

– Något som vi missar mycket är att hämta barnens egen information där problem finns. det måste vi bli mycket bättre på, säger Ellinor Rydman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".