Isis i Syrien. Foto: AP Photo / militant website, File / TT.
Foto: AP Photo / militant website, File / TT.
Växjö

Växjö välkomnar projekt mot extremism

Många kommuner i landet saknar handlingsplaner för att hindra unga människor att dras in i extrema rörelser och terrororganisationer, och måste börja ta det här på allvar. Det menar regeringens samordnare Mona Sahlin (S) som nu tagit initiativ till ett landsomfattande projekt där alla kommuner är med. Och Bo Tenland, säkerhetschef i Växjö kommun, han tycker det är bra att den här frågan lyfts.

– De senaste åren har det här med våldsbejakande extremism uppmärksammats allt mer och det är ju bra. Det finns goda exempel från kommuner där man har jobbat på ett bra sätt med detta, och de kommuner som inte kommit så långt kan ju lära, säger Bo Tenland.

Hur jobbar ni i Växjö kommun med de här frågorna i dag?

– Vi har inte kommit så långt med handlingsplanen så vi tillhör nog de kommunerna som har mer att lära.

Mona Sahlin är ju kritisk och menar att kommuner är naiva som tror att det inte finns extremister i just deras kommun, har det varit lite så i Växjö också?

– Ja det är möjligt att vi är naiva. Men jag inser att det kan finnas här likaväl som i andra kommuner så det kan väl vara dags att börja ta i det. Och jag tycker det är bra att man nationellt tar ett sånt här initiativ.

Vad skulle ni göra då om det dyker upp ett gäng i Växjö, Braås eller Ingelstad till exempel som är på väg att åka och strida för någon rörelse utomlands?

– Det är ju en sådan fråga som jag hoppas att det här nätverket kan bidra med tips om hur man jobbar med de här frågorna, så jag har i dag inget bra svar på den frågan.

Du är ju då Växjö kommuns representant i Mona Sahlins projekt, vad har du för förhoppningar?

– Förväntningarna är väl just att den kunskap som finns i den här frågan ska kunna delas mellan kommunerna så att vi kan jobba bättre och mer enat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".