10:54 Folkpartiet med Gunnar Nordmark i spetsen.
Folkpartiet med Gunnar Nordmark i spetsen dagen innan valdagen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kronoberg

Folkpartiet under riksdagsspärren

"Det kan behövas lite förnyelse ibland"
1:00 min

Idag presenterades en väljarbarometer som visade att om det skulle vara val idag skulle Folkpartiet inte komma in i riksdagen. Enligt undersökningen får hamnar Folkpartiet på 3,5 procent, det vill säga under riksdagsspärren på fyra procent.

– Jag kan inte säga att Björklund har gjort något fel. Men det kan behövas lite förnyelse ibland, säger Bengt-Olof Söderström som sitter som enda representant för Folkpartiet i kommunfullmäktige i Alvesta.

Folkpartiet har sedan tidigare arbetat hårt med sin profilering efter att ha gjort några sämre val och undersökningar. På riksplanet kritiseras partiledaren Jan Björklund.

Men även lokalt har partiet gjort dåliga val och varit på gränsen i flera kommuner. I Alvesta kommun fick Folkpartiet 210 röster vilket var färre än antalet blankröster. De fick ett mandat i kommunfullmäktige och på det sitter Bengt-Olof Söderström.

– Vi har inte analyserat vad det kan bero på.

Vad är det hos Folkpartiet som gör att du är medlem och vill representera dem?

– Det vet jag inte. Det har jag inte funderat på så att jag kan svara så rakt av.

Men du måste väl veta varför du är folkpartist?

– Ja, det är klart. Det är många små saker. Och mycket har väl med tradition att göra.

Vad man behöver göra för att öka intresset för partiet i Alvesta kommun vet Bengt-Olof Söderström inte riktigt. En sak kan vara att driva någon fråga och synas mer tänker han.

Kan det vara dags att lägga ner partiet?

– Man ska aldrig säga aldrig. Det har ju hänt förr i andra kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".