Foto: TT
Foto: TT
Kronoberg

Polisen fokuserar på tjejers missbruk

"Vi behöver vara mer tydliga"
1:26 min

Polisen ska bli bättre på att hitta tjejer som är på väg in i ett missbruk. Tjejers missbruk är ofta dolt eftersom att det sker i inomhusmiljöer vilket gör att det är svårare att upptäcka missbruket i tid. 

– Det är ofta svårare att hitta tjejerna, de har ofta en kille runt sig som blir någon form av inkörsport och killen har en egen kriminell karriär, men det gör att vi ser killen och hans missbruk tidigare, för att tjejen får sina droger via killen. Det är ett vanligt scenario, säger Max Hector som är analytiker och jobbar med missbruksfrågor på polisen i Växjö.

Det är i polisens nationella likabehandlingsplan som fokus hamnat på unga på väg in i missbruket och vikten av att tjejer och killar i riskzonen hittas. Bland gymnasielever i andra ring är cannabis den överlägset vanligaste narkotikan - det gäller både flickor och pojkar i Sverige.

Killarna får oftast tag på sin narkotika i utomhusmiljö via okända personer och unga kvinnor får narkotikan via vänner och bekanta i inomhusmiljö på fester och hemma hos kompisar.

– Det är ofta lättare att hitta killarna för de har ofta sakerna på sig när de är ute på stan. Det blir en naturlig ingång för fortsatta polisiära åtgärder. Tjejer i den festmiljö som krogen är blir bjudna, de har inte med sig grejerna själva så de får inte den direkta misstanken på sig lika enkelt.  

Idag samarbetar polisen, skolorna och socialtjänsten, men nu måste man bli mer offensiva menar Max Hector. 

– Vi behöver vara mer tydliga och gå på de här individerna där man misstänker ett missbruk, säger Max Hector.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".