Vägglöss
1 av 2
En ovälkommen vägglus i närbild. Foto: TT
Fatmir Isa, områdesansvarig på Växjöbostäder. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Fatmir Isa, områdesansvarig på Växjöbostäder. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Sanering av vägglöss och kackerlackor för runt en halv miljon kronor i fjol

"En vägglus lägger cirka fem ägg per dygn"
1:30 min

Det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder betalade nästan en halv miljon kronor för sanering av kackerlackor och vägglöss förra året. 110 lägenheter drabbades av vägglöss och Fatmir Isa på Växjöbostäder säger att det är oerhört viktigt att börja saneringen snabbt.

– Ju tidigare man sätter i gång med saneringen, desto kortare blir saneringstiden, säger Fatmir Isa som jobbar som områdesansvarig på Växjöbostäder.   

Vägglöss och kackerlackor verkar ha kommit för att stanna och det inte bara otrevligt för hyresgästerna som drabbas, det kostar också de kommunala bostadsbolagen runt om i landet mycket pengar. Inte sällan krävs flera saneringstillfällen i samma lägenhet för att få bort ohyran.

55 av Växjöbostäders cirka 10 500 lägenheter sanerades för kackerlackor förra året och 110 stycken för vägglöss. Fatmir Isa berättar att inget bostadsområde är värre drabbat än något annat.

– Det är en spridning över en större del av fastighetsbeståndet, säger han.

Men i studentbostäderna på campus har det inte varit kackerlackor, bara vägglöss, säger han.

450 000 kronor blev saneringsnotan alltså för Växjöbostäder förra året och Vidingehem har betalat mer för kackerlacks- och vägglössanering än man budgeterat för.

Vikten av att en sanering kommer i gång snabbt kan inte nog betonas, säger Fatmir Isa som uppmanar hyresgäster som drabbas att ta kontakt med saneringsbolaget Växjöbostäder har avtal med direkt. Både kackerlackor och vägglöss förökar sig nämligen snabbt.

– En vägglus lägger cirka fem ägg per dygn som kläcks efter två veckor, en kackerlacka lägger cirka 40 ägg som kläcks efter 24 timmar, berättar Fatmir Isa.   

Kostnaden för sanering behöver inte hyresgästen stå för, enligt Fatmir Isa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".