Jakob Jansson vill övertyga fler byggelever att välja plåtslagaryrket. Foto: Elisabeth Anderberg/Sveriges Radio
Jakob Jansson vill övertyga fler byggelever att välja plåtslagaryrket. Foto: Elisabeth Anderberg/Sveriges Radio
Växjö

Brist på plåtslagare - men elever säger nej

"Varför skulle jag välja plåtslageri när jag får andra jobb?"
3:00 min

Det är akut brist på plåtslagare i landet. I detta nu behövs cirka 1 500 plåtslagare samtidigt som folk går i pension hela tiden.

– Sedan jag började på mitt jobb så har fem gubbar gått i pension, berättar Jakob Jansson som tog studenten för två år sedan. Nu åker han runt till skolor för att få byggelever att välja plåtslagaryrket.

Jakob Jansson är på Kungsmadsskolan för att berätta för byggeleverna om plåtslagaryrket. Men de är föga imponerade.

– Det kommer alltid att finnas jobb inom byggindustrin så varför skulle jag plåtslageri när det är roligare med bygg? säger Johannes Hansson som går byggprogrammet med inriktning husbyggnad.

Och för eleverna i Växjö så ser verkligheten ut så eftersom det är ett expansivt område. Men sett till hela landet så är det plåtslagare som det finns en framtid inom.

– Det finns ingen annan bransch än vår som med säkerhet kan erbjuda ett jobb efter studenten, säger Jakob Jansson.

På Kungsmadskolan har man lagt upp utbildningen som så att klasserna delas upp i fyra grupper. Tre grupper inriktar sig på husbyggnad och en lärlingsgrupp där plåtslageri ingår. När Jakob Jansson tog studenten hade han jobb inom en vecka.

Men när jag frågar eleverna om varför de inte väljer plåtslageriyrket så säger de att det är tråkigare än bygg, ensidigt och så vidare.

Jag har en teori om att ni inte väljer yrket på grund av arbetsmiljön och att ni är lite för bekväma, stämmer inte det då?

– Nej det skulle jag inte säga. Arbetsmiljön är liknande även för byggare så det kan jag inte säga är så stor skillnad, säger Filip Jörgensson som även han valt husbyggnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".