elevskåp i rött
1 av 2
Foto: TT
Mats Anderberg som forskar om unga och missbruk. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Anderberg som forskar om unga och missbruk. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Kronoberg

Forskaren om unga tjejers missbruk: "Skolan måste satsa mer"

"Många av de här tjejerna har problem i skolan"
1:33 min

Polisen ska lägga mer fokus på att hitta tjejer som är på väg in i missbruk. Men även skolan måste göra det, säger lektor Mats Anderberg som forskar på unga och missbruk vid Linnéuniversitetet.

– Vi har i våra studier konstaterat att många av de här tjejerna har problem i skolan tidigt som också visar på vilken typ av insatser man skulle kunna sätta in i tidigare skeden, säger Anderberg som nyligen kom ut med en rapport i ämnet.

De som har det tufft i skolan är en större riskgrupp?

– Absolut, det finns massor av tidigare studier som visar på det.

Det är vanligare att tjejer som hamnar i missbruk oftare har problem med missbrukande föräldrar och våld i i hemmet än killar, säger Mats Anderberg.

Därför är det också viktigt att det inte blir problem i skolan - och det är framför allt skolan och psykiatrin som måste bli bättre på att hitta de som riskerar hamna i missbruk, menar Anderberg.

– Att man tidigt sätter in stöd i skolan så att tjejerna får både emotionellt stöd men också pedagogiskt stöd så att de klarar sig bättre och får bättre skolresultat är viktigt, säger Mats Anderberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".