Motorcykel. Foto:Stephan Savoia/Scanpix.
Foto: TT
Växjö

Växjö kommun ber fastighetsägare vara uppmärksamma på vem de hyr ut till

"Fullt ut kan man inte skydda sig"
1:41 min

Efter MC-festen på västra industriområdet i Växjö förra helgen går kommunen nu ut och ber både privata och kommunala fastighetsbolag i kommunen att vara extra uppmärksamma på vilka de hyr ut till.

– Det är ett bra initiativ, sen innehållsmässigt är det inget vi inte känner till, självklart ska man kontrollera sina hyresgäster och skriva preciserade hyreskontrakt och det är något som vi ständigt jobbar med bland våra medlemmar och som våra medlemmar är väl medvetna om, men man kan ändå ha otur och råka ut för den här situationen, säger Eleonor Cserpes som är regionchef för Fastighetsägarna Syd.

Det finns ändå uppenbarligen tillfällen då kriminella lyckas hyra lokaler. Vad kan man göra för att skydda sig fullt ut?

– Fullt ut kan man inte skydda sig, man kan göra allt som står i ens makt och ändå hamna i den här situationen.

Det är efter MC-festen på västra industriområdet i Växjö förra helgen som kommunen nu går ut och ber både de privata och kommunala fastighetsbolagen i kommunen att vara extra uppmärksamma på vilka de hyr ut till.

I ett brev skriver kommunens säkerhetschef Bo Tenland att Växjö länge varit förskonat från större etableringar men att den trenden nu kan vara bruten. Och han vädjar till fastighetsägarna att göra vad de kan för att motverka en etablering av kriminella organisationer.

Och har man väl hamnat där då kan det som fastighetsägare vara svårt att ta sig ur kontraktet, säger Eleonor Cserpes från Fastighetsägarna.

– Det beror hur kontraktet är formulerat från början, ju mer man preciserat kontraktet desto enklare är det, kan man visa att det bedrivits en annan verksamhet i lokalen än vad avsikten var så är det en grund man kan bygga vidare på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".