Växjö Tingsrätt. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
Växjö tingsrätt. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Ljungby

Hemtjänstvikarien stal från äldre - rättegången inleds

Hör reporter Karin Ernstsson berätta mer
1:03 min

I dag ställs den 56-åriga kvinna som erkänt omfattande stölder hos äldre och sjuka i Lidhultstrakten  inför rätta. Hon åtalas för grov stöld hemma hos elva personer.

Vigselringar, klockor, armband, broscher...under flera månader förra året stal kvinnan, som var vikarie inom hemtjänsten, från de äldre hon vårdade - utan att de märkte något.

Det var först när smycken hittats av polisens godsspanare hos pantbanker och guldhandlare runt om i södra Sverige som kvinnan avslöjades. Hon släpptes efter att hon erkänt.

Motivet var att hon behövde pengar till sitt narkotikamissbruk, enligt kvinnan själv. Rättegången beräknas gå snabbt och några timmar är avsatta på fredagseftermiddagen. Det enda vittnet åklagaren kallat är dottern till en av målsäganden.

Sedan är det bevis i form av förhör med den åtalade, beslagsprotokoll, foton med mera som åklagaren kommer att lägga fram. Den 56-åriga kvinnan har erkänt alla stölder utom en, och det är i det fallet som dottern är kallad som vittne. 

Ungefär hälften av de elva brottsoffren har också begärt skadestånd på mellan 5 000 och 10 000 kronor för kränkning. Straffvärdet för grov stöld är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".