Foto: Amy Sancetta/Scanpix
Foto:TT
Kronoberg

Enklare att gräva ner död häst

"Det har inte varit några avslag"
1:23 min

Från den 1 februari behövs inte längre något tillstånd från Länsstyrelsen för att gräva ned en död häst. Däremot ska respektive kommun godkänna platsen där hästen grävs ner, berättar Fredrik Holm, länsveterinär.

– Den som ska gräva ner sin häst ska först kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen för att få en plats anvisad så därigenom finns ju en kontroll av var hästarna grävs ner även framöver.

Det är i närheten av vattentäkter och andra känsliga markområden som det inte är lämpligt att gräva ner en häst.

Under senare år har omkring 50 till 60 ansökningar om att gräva ner en död häst lämnats in till Länsstyrelsen per år i länet och inte i något fall har det blivit avslag.

– Nej, inte sen kravet på tillstånd från Länsstyrelsen infördes. Det har ju i grunden att göra med galna ko-sjukan på nötkreatur i England på 80- och 90-talet och då valde man att också inkludera hästar så att man skulle ha koll på nedgrävda hästar och se till att de inte hamnade i livsmedelskedjan, men vi har inga sådana allvarliga och smittsamma hästsjukdomar i landet så i grunden behövs inte tillstånden numera, säger Fredrik Holm, länsveterinär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".