Sverige

Här är semlan som alla pratar om

"Ja, det har varit en rejäl hajp runt det här"
3:22 min

I sociala medier och i artiklar lyfts den fram som något av en revolution. Den nya semmelwrappen har fått semmelälskare att bli som tokiga. Bakom årets heta semla står VM-konditorn Mattias Ljungberg.

– Att det skulle ta sådan här skruv, det hade jag faktiskt inte räknat med, skrattar han.

Innehållsmässigt är det en helt vanlig semla med samma mängd bröd, mandelmassa och grädde. Skillnaden är att degen kavlats väldigt tunt och sedan rullats ihop. Tanken är att det ska vara lätt att äta semlan i farten.

– Jag brukar ju stå och laborera, både när jag tävlar och på min arbetsplats med olika produkter och försöka förbättra dem, berättar Mattias Ljungberg.

– Ibland blir det inte så bra resultat och ibland blir det jättebra. Och det här tror jag nog tillhör de mer lyckade experimenten faktiskt.

När Sveriges Radio kontaktar några lokala bagare för att höra om de serverar några semmelwraps i år, är det åtminstone ett par som meddelar att det här är något de tänker testbaka. Och att semmelwrapsen sprids över landet ser uppfinnaren Mattias Ljungberg positivt på.

– Det är bara kul om så många bagare som möjligt kunde göra det här. Jag tycker det är kul när det går bra för svenska bagare och konditorer och kan man hjäpa till på något hörn med en ny produkt, så är ju det helt fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".