Pernilla Tor Persson, skolkurator på Katedralskolan i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Pernilla Tor Persson, skolkurator på Katedralskolan i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Kronoberg

Gymnasier ser över arbetet med elever på väg in i missbruk

"Man kan inte längre skicka hem elever för att man använder droger"
1:40 min

Polisen ska bli bättre på att hitta tjejer som är på väg in i missbruk. Och nu ser även flera gymnasieskolor över sina handlingsplaner när det handlar om elever på väg in in missbruk.

Skolorna skickar idag hem elever som har missbruksproblem och det kan skapa problem för elever som kommer från missbrukshem, säger Pernilla Tor Persson som är skolkurator på Katedralskolan i Växjö.

– Att bara skicka hem en elev hjälper ju inte, för det kan hända att eleven kommer från ett missbrukarförhållande hemma och då hjälper det ju inte att eleven är hemma säger Pernilla Tor Persson.

När polisen ska lägga större fokus på unga som är på väg in i missbruket så arbetar skolan på sitt håll med att nu se över vad man kan göra. Och det är framför allt skolan som har möjlighet att snappa upp problemen först och hjälpa unga ur missbruk, säger Mats Anderberg som forskar om unga och missbruk på Linnéuniversitetet.

Nu ser skolkuratorerna på Teknikum, Kungsmad och Katedralskolan i Växjö över sina handlingsplaner berättar säger Pernilla Thor Persson. Förutom mer resurser till personal så handlar det om att avläsa eleverna för hitta tecken, säger hon.

– Man kanske ska börja utbilda om hur man ser det första tecknet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".