Skräckförläggaren Ola Svensson. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Skräckförläggaren Ola Svensson. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Han ger liv åt äldre skräcklitteratur

13 min

I lilla Roteminnet utanför Össjö i Ljungby kommun ligger ett skräckförlag. I en röd stuga med vita knutar bor Ola Svensson som därifrån driver Hastur förlag - ett förlag som specialiserar sig på äldre skräcklitteratur.

– Skräck är ofta associerat med monster och med ohyggliga lemlästningar och liknande fasligheter, men mitt förlag sysslar med den mer psykologiska delen av skräcken. Det vill säga mardrömmar, det mer ockulta, det mer opåtagliga. En mer subtil skräck, säger Ola Svensson.

När Regionförbundet delade ut kulturpris för 2014 så blev Hastur förlag årets bubblare. Motiveringen löd:

”I en bransch med kris har Hastur med skräckinjagande övertygelse berikat litteraturutbudet med ibland överraskande men ständigt utvecklande högkvalitativ skräck- och fantasy.”

Eftersom upphovsrätten gått ut för så gammal skräcklitteratur som Ola vill ge ut så blir det betydligt smidigare och billigare än att återutge nyare skräcklitteratur. Mycket av litteraturen översätter han själv under pseudonymen Arthur Isfelt, som han använt långt tidigare än Hastur förlag.

Men vad ska nybörjaren ge sig i kast med?

– H.P. Lovecraft var min väg in i genren så det är en bra start, säger Ola Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista