Växjö

Åtalad som knuffade man som fick livshotande skador frias

Det blev en frikännande dom för den man som i januari i fjol knuffade till en annan man så svårt att denne fick livshotande skador.

Händelsen inträffade i centrala Växjö en sen kväll efter att ett gäng varit ute på krogen. En tjej i gänget upplevde sig hotad av en berusad man och en av hennes kompisar ville skydda henne. Han knuffade till den berusade mannen. Men exakt hur det gick till finns det inga vittnen till.

Den berusade mannen föll över ett staket, slog bakhuvudet i marken och skadades så allvarligt att han har bestående men än idag. Han har ständig smärta, Han fick lära sig prata igen, har fortfarande problem med balansen och har ett stort ärr i bakhuvudet.

Åklagaren yrkade att mannen som knuffade skulle dömas för grov misshandel. Men Växjö tingsrätt såg saken annorlunda. Rätten menar att eftersom mannen som knuffade inte hade nån avsikt att skada, så går det inte att döma honom för misshandel. Och någon alternativ gärningsbeskrivning fanns inte. Alltså frias mannen helt.

Den skadade mannen ville ha ersättning bland annat för sjukvårdskostnader, men skadeståndsyrkandena ogillas. Mannen får alltså ingenting. Om han väljer att överklaga domen till Göta hovrätt, måste det ske inom tre veckor från idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".