Arenan i Ljungby. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Ljungby

Extra möte om finansiering av arenan

Henriksson (KD): "Den kostar alldeles för mycket för kommunens invånare"
1:34 min

På tisdag tvingas politikerna i Ljungby till ett extra sammanträde då förvaltningsrätten fryst kommunens utlåning av 33 miljoner kronor till Arenabolaget som ska bygga den nya Trojahallen i Ljungby.

Det blir för dyrt, menar Henriksson (KD). Vad tycker du?

Christer Henriksson (KD) är den som överklagat lånet till förvaltningsrätten, då han hävdar att det är ekonomiskt ansvarslöst av Ljungby kommun att låna ut pengarna.

– Att bygga arenor hör inte till kommunens obligatoriska uppgifter. Det är något man kan kosta på sig om man tycker att man får pengar över, säger Christer Henriksson (KD).

Med röstsiffrorna 37-11 i augusti förra året så röstade fullmäktige i Ljungby ja till att låna ut 89 miljoner kronor till en ny ishockeyhall. Behovet av en ny upprustad ishockeyhall anses stort, samtidigt som den ska kunna hysa även andra evenemang än hockey.

Men Christer Henriksson (KD) har varit kritisk mot planerna och har överklagat att kommunen i ett första skede ska låna ut 33 miljoner kronor till arenabolaget utan säkerhet. Det lånet har nu stoppats av förvaltningsrätten, tills rätten har kommit fram till huruvida lånet är olagligt eller inte.

Bland ljungbyborna som P4 Kronoberg träffat går åsikterna isär om det är rätt eller fel av kommunen att låna ut pengarna.

– Det är en del pengar, men jag tror att det kan vara en bra investering, säger Jenny Jönsson.

Ralf Widerhäll är mer skeptisk till planerna på en ny hockeyhall.

– Generellt tycker jag det låter tveksamt om kommunen ska ställa upp och stå som garanter, säger han.

Linda Clarin anser att det är bra att låna ut pengarna, då hon menar att hockeyklubben Troja betytt mycket för bygden.

– Det är absolut rätt med tanke på allt som Troja gör för alla ungdomar och barn. Hela Ljungby behöver det, säger hon.

Nu på tisdag ska kommunstyrelsen i Ljungby samlas för ett extra sammanträde, för att diskutera hur de ska gå vidare efter att förvaltningsrätten fryst utlåningen på 33 miljoner kronor till arenabolaget. Fram till dess så fortsätter bygget vid Sunnerbohov som planerat.

– Mitt överklagande beror på den grundinställning jag haft hela tiden. Den kostar alldeles för mycket för kommunens invånare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".