Växjö Tingsrätt. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Lidhultstrakten

Yrkar på tre års fängelse för hemtjänstkvinnan som stal från äldre

Åklagaren: "Hon har missbrukat en ansvarsfull ställning"
1:20 min

Under fredagseftermiddagen hölls rättegången mot den 56-åriga kvinna som erkänt flera stölder hos äldre i Lidhultstrakten. Kammaråklagare Sandra Rohdin yrkade på ett treårigt fängelsestraff för grov stöld hos elva personer.

– Jag yrkar på att det ska vara grov stöld eftersom hon har missbrukat en ansvarsfull ställning som hon har haft, alla de här personerna har varit beroende av hemtjänsten och de måste kunna lita på de personer som kommer till dem, säger Sandra Rohdin.

På fredagseftermiddagen var det rättegång i det uppmärksammade fallet från i höstas, då flera stölder av smycken hemma hos äldre i Lidhultstrakten uppdagades. Polisen fattade misstankar mot en 56-årig kvinna efter att de beslagtagit ett stort antal guldföremål som pantsatts av 56-åringen - smycken de sedan spårade till de drabbade i Lidhultstrakten.

Stölderna tros ha skett hos äldre under flera månader under tiden då kvinnan var vikarie inom hemtjänsten i Ljungby kommun.

Den 56-åriga kvinnan stod idag åtalad i Växjö tingsrätt, misstänkt för grov stöld i elva fall. 56-åringen erkände att hon stulit smycken i tio av de elva fall som åklagaren tagit upp.

Totalt uppskattas värdet av de stulna smyckena, som till exempel vigselringar, armband och klockor till runt 100 000 kronor, och åklagaren presenterade idag bevis i form av foton och beslagsprotokoll förutom förhören med den åtalade 56-åriga kvinnan.

Nu är det upp till tingsrätten att bestämma påföljden för kvinnan. Åklagaren yrkade på ett treårigt fängelsestraff för grov stöld.

Advokaten å sin sida menade istället att kvinnan ska dömas för stöld av normalgraden, med påföljden skyddstillsyn eller samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".