Bankdosa. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Operativsystem

Användare kritisk när BankID för Linux tas bort

Stöds bara för de största operativsystemen
1:37 min

Den digitala tjänsten BankID som används för att utföra bankärenden på nätet försvinner till operativsystemet Linux, ett alternativ till Windows eller Mac OS som är gratis. Det här har fått användare att reagera.

– Det blir väldigt många som inte kommer att kunna använda sitt BankID, säger datoranvändaren Christian Franksson i Emmaboda.

– Jag använder Linux på båda mina datorer och det här innebär att jag måste köpa en kopia av Windows för att kunna använda BankID igen.

Det finns en rad olika operativsystem på marknaden. Operativsystem är grundprogram som är basen för att kunna använda en modern dator. Windows och Mac känner de flesta till – men det finns flera alternativ.

Tusentals människor har Linux installerat på sina datorer. Det består till stor del av fri och öppen kod, som användare och utvecklare över hela världen byggt tillsammans.

Det gör att Linux också kan vara gratis, jämfört med ett av de större operativsystemen som kan kosta tusentals kronor.

Johan Eriksson är vd för Finansiell ID-teknik som erbjuder BankID. Han säger till P4 Kalmar att antalet Linux-användare i dagsläget är för litet:

– Vi tillhandahåller möjligheten att använda BankID för det största flertalet, genom att stödja de operativsystem som är kopplade till störst användargrupper. Skulle det vara så att antalet Linuxanvändare växer igen, då kommer vi att ompröva det här beslutet.

Enligt Johan Eriksson skulle det bli för kostsamt att utveckla och underhålla versioner av BankID även för mindre operativsystem.

– När vi skulle göra en större förändring, så skulle vi behöva göra om stödet för Linux, vilket är en stor nyinvestering. I det läget måste man väga för och emot.

Finansiell ID-teknik hänvisar användarna till de versioner av BankID som finns kvar. Den största ökningen sker i mobiltelefonen, där fler och fler installerar och använder Mobilt BankID.

BankID har 6,5 miljoner användare i Sverige och det finns 10 miljoner BankID. Varje år används tjänsten över en miljard gånger.

Här hittar du information om systemkrav för BankID:

Systemkrav för BankID

Systemkrav för mobilt BankID

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".