Arkivfoto: TT
1 av 2
Arkivfoto: TT
Niondeklassarna Rasmus Brückner Lundgren, Adam Dietrich, Alex Tagesson, Elin Lydén och Maja Petersson på Astradskolan i Ljungby. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
2 av 2
Niondeklassarna Rasmus Brückner Lundgren, Adam Dietrich, Alex Tagesson, Elin Lydén och Maja Petersson på Astradskolan i Ljungby. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Ljungby

Få överlevande kvar

"Varje persons berättelse är viktig"
1:29 min

I dag den 27 januari är en internationell minnesdag över förintelsens offer, vilket är det datum som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. På Astradskolan i Ljungby får eleverna både träffa överlevande och besöka nazisternas koncentrationsläger i Tyskland, vilket eleverna tycker är viktigt.

– Man såg lite hakkors och sådant innan, men efter vi varit i Tyskland och besökt Ravensbrück så har det nästan inte varit någonting, säger niondeklassaren Maja Petersson på Astradskolan.

Enligt föreningen Förintelsens överlevande så får cirka en femtedel av landets niondeklassare i nuläget besök av överlevande från nazisternas förintelseläger. Och antalet överlevande blir färre ju längre åren går. Föreningen uppger att de bara känner till ett tiotal som fortfarande åker ut och besöker skolelever.

Harry Pommert som är ordförande i föreningen menar att det är ett problem då han ser de överlevandes föreläsningar för skolungdomar som ett viktigt instrument i kampen mot antisemitism och rasism.

– Det är ju många överlevande som är väldigt ängsliga och oroade därför att de ser väldigt många paralleller till det som händer i Sverige idag, till det som hände då, säger Harry Pommert.

Den 27 januari är en internationell minnesdag över förintelsens offer, vilket är det datum som Auschwitz befriades år 1945. Föreningen förintelsens överlevande i Sverige jobbar just nu med att säkerställa att minnet efter förintelsen blir bevarat även efter att alla överlevande gått bort.

Arbetet görs genom att föreningen samlar in vittnesmål och intervjuer från överlevande som är tänkta att både sändas på teve och läggas ut på Internet. Materialet är mycket viktigt att bevara, menar Harry Pommert.

– När en gång det stora pusslet ska läggas om hur det där kunde ske, då är varje persons pusselbit viktig i sammanhanget, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".