Moskén i Växjö.
Det var ont om plats vid förra veckans fredagsbön i moskén i Växjö.
Växjö

Kvinnor hänvisas till köket vid fullsatta fredagsböner

"Vi kan ju inte be tillsammans"
3:28 min

När det är bön i moskén i Växjö är det männen som prioriteras om moskén är fullsatt. Kvinnorna hänvisas till att be i köket. Just nu råder platsbrist men så länge det inte finns någon ny moské så kommer männen i första hand, säger imamen Ismail Abu Helal i Växjö.

Just nu finns det plats för 400 personer i moskén, men målet är att utöka lokalerna, så att det blir dubbelt så många platser.

Men så länge det inte finns någon ny moské så kommer männen i första hand, säger imamen Ismail Ebu Helal i Växjö:

– Det kanske är lite svårt att förklara, det ska ju finnas en plats för kvinnor och en plats för kvinnor för vi kan ju inte be tillsammans och i det här fallet är det kanske män som kommer i första hand och när det blir större plats är det kvinnor, säger Abu Helal.

Så ni prioriterar män?

– Nej, inte egentligen, det beror på, är det hårt arbete tänker man att män ska ställa upp och det betyder att man tänker på kvinnorna och att de ska må bättre, tänker man på kärlek och små barn så är det ju kvinnor som ska hålla på med det. 

Hör ett längre inslag i ljudklippet ovan. I ljudklippet nedan hör du även Jonas Svensson, islamolog vid Linnéuniversitetet, om hur män och kvinnor prioriteras vid fredagsböner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".