Arenan i Ljungby. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Arenan i Ljungby. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Ljungby

Kommunen tar över arenabygget i Ljungby

Carina Bengtsson (C): "Kom inte på något bättre alternativ"
1:27 min

Kommunstyrelsen i Ljungby föreslår att kommunen tar över om- och tillbyggnaden av Sunnerbohov och Trojahallen. Beslutet togs av kommunstyrelsen idag, tisdag, och förväntas klubbas igenom ikväll. 

Hör mer om detta i Eftermiddag i P4.

Anledningen till att kommunen tar över bygget är att beslutet om att låna ut pengar till det så kallade Arenabolaget överklagats till förvaltningsrätten och att kommunen inte vill vänta på beslutet om de gjort rätt eller fel. Det säger Carina Bengtsson, som är kommunstyrelsens första vice ordförande: 

– Det var det alternativet vi kom fram till utifrån överklagandet, vi har inte kunnat komma på något bättre alternativ än det här.

Det innebär att ni tror att Förvaltningsrätten kommer säga att det är olagligt?

– Nej, vi tror att vi har gjort rätt hela tiden, vad det handlar om är att vi inte kan vänta på rättens beslut för då stannar hela bygget av och då blir det de här kostnaderna.

Om- och tillbyggnaden av Sunnerbohov och Trojahallen beräknas kosta 89 miljoner kronor. Kommunen ska stå för byggkostnaden och lånar alltså inte ut några pengar till Arenabolaget.

– På det här viset säkerställer vi att vi har en spelbar hall till nästa säsong och att inte redan investerade medel går förlorade, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

Ikväll kl. 17.30 har alltså kommunfullmäktige ett extra sammanträde för att ta ställning till kommunstyrelsens förslag och fatta beslut om Arenabygget. 

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".