Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Lyssnartips

Polisen skickade ut fel vapenkvitto

"Allvarligt om det kommer i orätta händer"
1:12 min

En man från Alvesta kommun fick sina skjutvapen omhändertagna efter att han dömts till fängelse för ett brott. Men när polisen sedan skickade bekräftelsen på vilka vapen de tagit med sig fick mannen även en lista över en helt annan mans omhändertagna vapen.

Den här nyheten kom till tack vare ett lyssnartips. Tipsa, du också! Ring 0470-10 700 eller gå med i vårt publiknätverk!

– Jag har en revolver, en Smith Wesson, som inte är min, och så har jag ett hagelgevär, en Winchester 91:a, som jag inte heller äger. Här står namn och personnummer på han som äger de här vapnen och det står att jag ska skriva på dessa papper och jag kan ju inte skriva på något som jag själv inte äger, säger mannen som vill vara anonym.

För några veckor sedan dömdes mannen till fängelse av Växjö tingsrätt för ett brott han begått. Och strax efter domen kom polisen för att hämta de skjutvapen som han har licens för - något som sker med automatik när någon döms till fängelse.

Men när bekräftelsen på vilka vapen som polisen tagit omhand damp ner i brevlådan hos honom fanns även en lista på annan mans omhändertagna vapen med i kuvertet.

– Här ser jag precis vad han har för vapen och har de inte bättre koll så börjar man ju undra.

Men spelar det någon roll då att du fått med det här pappret?

– Ja det gör det, för denna personen. Jag vet precis var han bor och vilka vapen han har, och kommer det i orätta händer så tycker jag det är mycket allvarligt.

Michaela Eileby, gruppchef för bland annat vapenärenden vid polisens region syd, beklagar det hela:

– Ett fel har begåtts och det beklagar jag. Rätt handlingar har nu skickats ut till mannen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".