Spelarna i Lagan IBK tränar i innebandyhallen i Ljungby. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Lagan tränar och spelar sina matcher i Innebandyhallen i Ljungby. Foto. Anna Tigerström/Sveriges Radio
Innebandy

Drömmen om allsvenskan lever i Lagan

Ola Karlsson: Det skulle vara jättestort för en sådan här liten förening
6:03 min

I samhället Lagan strax utanför Ljungby finns länets näst bästa innebandylag på herrsidan. Lagan IBK håller till i landets tredje högsta serie, division 1, och är med och slåss om kvalplatserna till allsvenskan. 

Tack vare engagemang, en rutinerad latmask och en ung träningsvillig talang har tränaren Ola Karlsson börjat drömma om en allsvensk plats.

Ola Karlsson har satt upp höger fot på sargen medan han manar på sina spelare klädda i orange och blåa västar. Utanför innebandyhallen i Ljungby har det mörknat för längesedan men på insidan glöder det av entusiasm och vilja.

Just den nya innebandyhallen i Ljungby har blivit ett lyft för Lagan. 2011 stod den klar och detta är första säsongen som Lagan tränar och spelar matcher där. Laget ligger just nu på en tredjeplats i division 1 södra götaland, tack vare bland annat den nya hallen och spelarnas engagemang.

– Här prioriterar alla spelare innebandyn. Det har inte sett ut så i de klubbar jag har varit tidigare. Här har jag ett gäng som är målmedvetna och som vill väldigt mycket. Och som kör hårt på träningarna, säger Ola Karlsson.

Alla utom kanske en spelare. Just nu är han i och för sig ursäktad eftersom han har skadat foten och med gott samvete kan sitta lutad mot väggen och titta på när lagkamraterna svettas. Men lagets främsta poängmakare, Robin Bylander, har inga problem att erkänna att han är en latmask på träningarna. Samtidigt har han en av lagets viktigaste vinnarskallar.

– Det är väl mest på matcher det brinner till i skallen. På träningarna kan man ju lunka runt, säger Robin Bylander som har varit med och fört upp laget från division 4 till ettan och kanske, kanske snart till allsvenskan. Men först ska laget ta en av fyra kvalplatser och därefter klara av ett play-off och slå ut övriga tre lag.

Med på den resan finns också ett gäng 17-åringar som har presterat imponerande. Och det är särskilt en extra träningsvillig 17-åring som sticker ut, säger tränare Ola Karlsson.

– Gustav Centerwall har en fantastiskt blick för spelet. Han är passningsskicklig och är orädd. Han stannar kvar och skjuter efter träningarna, säger tränaren Ola Karlsson om den unge backtalangen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".