Konkurrensverket
Foto: TT
Arenabygget i Ljungby

Kommunens agerande kan vara olagligt, menar Konkurrensverket

"Som huvudregel ska det annonseras och upphandlas"
4:26 min

När Ljungby kommun nu tar över arenabygget från Troja finns det en risk att avtalet med entreprenören är olagligt. 

I går kom beskedet att kommunen tar över bygget från Arenabolaget. Men enligt Konkurrensverket är det inte så enkelt att en kommun bara kan ta över.

Eftersom kommunen har andra regler än hockeyklubben när det gäller vem man får anlita för att bygga hallen, så kan kommunen tvingas till en så kallad offentlig upphandling för att kunna fortsätta att bygga om och till Sunnerbohov och Trojahallen. Något som skulle kosta mycket pengar och ta lång tid. Men mycket talar för att så blir fallet, menar juristen Angelo Skog på Konkurrensverket:

– Om det här innebär att man ingår ett avtal helt enkelt med en fristående juridisk person avseende någon form av köp eller att man tar över ett betalningsansvar eller liknande, ja då skulle det betraktas som ett avtal som skulle ha annonserats, säger Angelo Skog.

Så oavsett om avtalet ser exakt likadant ut så är det ett nytt avtal?

– Ja, det intressanta är ju den upphandlade myndigheten, om den tar över eller ingår på egen hand genom någon form av direktupphandling, säger Angelo Skog och fortsätter: 

– Det intressanta är vad det är för karaktär på avtalet, är det ett avtal med ekonomiska villkor, att det ska utgå ersättning vad avser köp, vara, tjänst eller byggentreprenad, ska det som huvudregel annonseras och upphandlas.

Vad händer nu? Måste detta anmälas för att ni ska titta på det eller kan ni själva driva ärendet?

– Konkurrensverket kan agera på eget initiativ, alternativt att vi får in tips och klagomål, men det det är inte nödvändigt.

Enligt kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) ska man nu titta på om man kan undvika en ny upphandling och om det exempelvis går att hänvisa till "force majueure", det vill säga att om man i det här fallet kan hänvisa till extraordinära omständigheter som kommunen inte kunnat förutse.  

– Det skulle möjligen kunna vara så att det finns sådana förhållanden som kan innebära att det inte ska vara lagen om offentlig upphandling som gäller, mycket arbete är redan nedlagt både när det gäller tjänster och varor som ska finnas till den här arenan.

– Om vi tvingas till en ny upphandling så är bedömningen att arbetet kommer avstanna under tiden och beroende på om det kommer igång eller inte har vi förlorat massor av kommunala pengar och dessutom så är det massor med kommunal nytta med den ombyggda arenan som går förlorade.

Hör en längre intervju med Magnus Gunnarsson nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".