Utfarten från Växjö där den stora reklamskylten skymmer vägskylten.
1 av 3
Utfarten från Växjö där den stora reklamskylten skymmer vägskylten.
Bilskollärare Benny Johnsson tycker reklamtavlorna förvirrar eleverna.
2 av 3
Bilskollärare Benny Johnsson tycker reklamtavlorna förvirrar eleverna.
Per-Olof Löfberg, trafikansvarig på Växjö Kommun vid rondellen intill Skogslyckans kyrkogård.
3 av 3
Per-Olof Löfberg, Växjö kommun vid rondellen intill Skogslyckans kyrkogård.
Växjö

Reklamskyltar i Växjö kritiseras

"Riv skiten"
1:47 min

Ta bort de trafikfarliga reklamtavlorna längs vägarna i Växjö. Det kräver trafiklärare i Växjö som reagerat skarpt på att Växjö kommun godkänt placeringen av tavlorna som anses störa bilisterna som tappar fokus på trafiken.

 – Tittar man på reklam istället för på trafiken är det självklart att tavlorna är trafikfarliga, säger trafikskoleläraren Benny Johnsson.

Vad tycker du att man ska göra åt problemet?

– Riv skiten. Det finns platser som vi valt bort där reklamtavlorna förvirrar våra trafikelever.

Men Växjö kommun kan inte ta bort reklamtavlor eftersom kommunen har ett 15-årigt kontrakt med reklamföretaget Jcdeaux som löper fram till 2026.

I ersättning för att kommunen tillhandahåller mark har man fått 20 papperskorgar, 20 parkbänkar och tillgång till en toalett som ägs och sköts av Jcdeaux och som är placerad på Spetsamossen (den 27 januari var toaletten ur funktion, noterade vår reporter). Kommunen har också rätt att använda tavlorna för kommunal information.

Vi för en kontinuerlig dialog med Jcdeaux och om förändringar i staden kräver en omplacering så har vi möjlighet att begära att två reklamtavlor per år flyttas, säger Per-Olof Löfberg som är trafikplaneringsansvarig på Växjö kommun.

P4 Kronoberg frågar om kommunen tänker flytta på reklamtavlan vid övergångsstället intill Skogslyckans kyrkogård (se bild i bildspelet ovan).

– Det kan jag inte utlova men vi ska upp diskussionen i samrådet med Jcdeaux, säger Per-Olof Löfberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".