Eleverna på Astradskolan tar lunch. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Eleverna på Astradskolan tar lunch. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Bullrigt i länets skolmatsalar

"Ljudnivån är ganska hög och jobbig"
1:27 min

På flera skolor i länet är ljudnivån så hög att det är svårt höra vad den som sitter bredvid säger. 

Hur är det i din eller dina barns skolmatsal? Dela med dig!

P4 Kronoberg har mätt ljudnivån på flera skolor i länet - och många elever tycker att ljudnivån är för hög.

– Det är lite högt, det är lite tröttsamt att alla låter så här när man går in i matsalen säger Elina Eriksson som går i fjärde klass på Astradskolan i Ljungby. Hon får medhåll av Emmy Mauritzsson, som också hon går i fyran:

– Ljudnivån är ganska hög och jobbig när man sitter och pratar och äter.

Så det är svårt att prata med kompisarna?

– Ja, man hör inte alltid vad de säger.

Ljudmätare ligger nästan hela tiden runt 70 decibel i matsalen på Astradskolan i Ljungby när klockan är runt lunchtid och matsalen är fylld med elever. Och det betyder att det är svårt att prata: man kan med hög röst nätt och jämt göra sig hörd till någon som finns en meter bort, enligt Arbetsmiljöverket.

I alla de fem skolmatsalar i länet där P4 Kronoberg mätt ljudnivån ligger nivån på uppåt 70 decibel, och många av de elever vi pratar med säger att de upplever miljön som jobbig.

På Fagrabäckskolan i Växjö ligger ljudnivån en bit över 70, trots att matsalen inte ens är halvfull. Roger Henriksson, som är kock, säger att den höga ljudnivån har lett till att anställda har drabbats av hörselskador:

– Jag har gärna hörselskydd på mig i matsalen när jag står och serverar maten. Man blir ganska trött av att stå här en timme och det finns anställda som både av bullret i köket och i matsalen fått skador.

Kerstin Persson Waye forskar kring ljudmiljö och hälsa och enligt henne kan barn bli stressade, trötta och få sämre inlärning när de vistas i bullriga miljöer, och värst drabbas barn med hörselskador eller som har svenska som andra språk.

– I en sådan miljö påverkas deras förmåga till inlärning och de minns sämre vad som har sagts och att sitta och lyssna på något som man bara nästan kan höra leder till uttröttning.

– Det är helt orimligt att ha sådana här höga ljudnivåer, både i matsalen och i klassrummet.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".