Foto: TT
Foto: TT
Sverige

KD-ledaren Göran Hägglund avgår

"Jag har varit med i väldigt många år"
1:45 min

Efter elva år som KD-ledare meddelade Göran Hägglund vid 11-tiden på torsdagen att han lämnar sin post. 

Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Det meddelar han själv via Twitter. På pressträffen vid 11-tiden inledde han med att ta en bild på alla fotografer.

– Elva år på partiledarposten kräver sitt, säger han. 

Ett extra riksting ska inkallas under våren för att utse efterträdaren. 

Av hans elva år som partiledare var åtta år i regeringsställning. 

– Det har varit många, fantastiska år. Jag har lärt sig mycket och träffat många fantastiska personer.

Beslutet att avgå fattade han under juluppehållet, säger han och tillägger att det inte hade något att göra med den så kallade decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen.

Vem efterträdaren blir låter han valberedningen och rikstinget avgöra.  Den blivande partiledaren nu får tre år på sig att förbereda sig inför nästa val, framhåller Hägglund.

Hans egen framtid är mer oklar:

– Vad jag ska göra nu? Inte den blekaste aning, säger Hägglund som nämner bokläsning och musiklyssning bland aktiviteter han ämnar att lägga mera tid på.

Bland det roligaste han varit med om som partiledare nämner han valet 2006 då Alliansen tog över efter tolv år av socialdemokratiskt styre.

– Någonting som verkligen har förändrat tillvaron för många människor är avskaffandet av fastighetsskatten, säger Hägglund som anser att det var en fråga som kanske avgjorde valet 2006.

Om förslaget för en ny inriktning på integrationspolitiken som presenterades den 18 december säger Hägglund att partiet fått en enorm uppslutning.

– Jag tror faktiskt att vi gjorde en viktig sak ur demokratisynpunkt.

Man bör på integrationsområdet, precis som alla andra, ha en bra politik, säger Hägglund som lovar att KD kommer att fortsätta driva frågan.

Mer om Göran Hägglund:

56 år gammal. Född och uppvuxen i värmländska Degerfors. Bosatt i Jönköping och gift med Karin Hägglund, två söner. Började sin politiska bana i ungdomsåren, på 1970-talet. Har suttit i förbundsstyrelsen och arbetat som ombudsman för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU). Riksdagsman sedan 1991, partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004 och socialminister 2006-2014. Var politisk sekreterare åt sin företrädare Alf Svensson i riksdagen 1985-1988. Jobbade som placeringsrådgivare och försäkringskonsult 1988-1991.

Vem tycker eller tippar du tar över efter Hägglund? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".